28 noiembrie 2008

Despre uleiurile de masline.

Zilele trecute am vorbit cu George, piparul din Constanta care acum este plecat peste hotare. In discutia cu el am ajuns sa vorbim si despre uleiurile de masline si sommelierii de ulei de masline. Iata cateva sfaturi:


In tarile mediteraneene, maslinele cresc aproape pe fiecare proprietate de la tara si familiile se intalnesc in colectiv pentru a presa si imbutelia combinatele fructe ale muncii sale. Ca si in cazul vinului, caracteristicile uleiului de masline depind de solul si climatul in care cresc copacii, tipul de masline presate si metoda de presare.

Pasi
Uitati-va la culoare. Uleiurile verzi, din masline culese devreme, au gust de fructe, sunt piperate si coapte. Uleiurile de culoare galben-auriu au gust de unt si sunt fine. Veti beneficia de polifenolul crescut si alti antioxidanti din uleiul verde, dar in general este o problema de preferinta.
Gustati din uleiurile de masline de la bacanii sau din magazinele de specialitate pentru a gasi o aroma ce va place.
Cumparati uleiurile presate imediat dupa imbuteliere pentru a fi cat mai proaspete si cat mai aromate. Sezonul de presat dureaza din octombrie pana la finalul lui ianuarie.
Alegeti ulei de masline extra-virgin pentru majoritatea mancarurilor, pentru prajit, alegeti ulei de masline virgin, care va oferi mai putina aroma, este mai ieftin si nu se va arde asa usor ca uleiul de masline extra-virgin.
Gasiti un ulei de masline filtrat pentru saute si copt si un ulei nefiltrat pentru garnituri de salate si pentru a pune in supe sau paste.
Depozitati uleiurile intr-un loc rece si intunecat. Uleiurile de masline sunt un aliment proaspat si pot deveni rancede. Durata de viata variaza de la 3 luni pentru un ulei de masline nefiltrat, cules tarziu si imbuteliat intr-o sticla normala pana la 4 ani pentru un ulei de masline filtrat, cules devreme, impachetat intr-o conserva bine sigilata sau o sticla inchisa la culoare si bine depozitata.

Sfaturi
Evitati uleiul de masline light; este diluat si fara aroma si termenul de light nu are nici o valoare. Are acelasi numar de calorii ca si celelalte uleiuri de masline, cca 125 per lingura.
Creati-va propriile uleiuri de masline punand ierburi, trufe sau zeama de lamaie intr-o sticla si apoi umpland-o cu ulei de masline cu aroma moderata.
Atentie
In Europa, uleiurile de masline bune au o eticheta care indica tara si regiunea de productie.

La ce sa fiti atenti
Culoare
Gust
Extra-virgin si virgin
Filtrat si nefiltrat
Pret

Niciun comentariu: