Valentin Ceafalau
In fiecare an, aroma sarbatorilor de iarna isi face simtita prezenta odata cu intrarea in luna decembrie. Imaginea meselor incarcate de bucate, a fetelor bonome si a paharelor pline, "cinstind" belsugul anului ce va veni, sunt elemente comune ale acestui anotimp.
Pe langa "porcarii", salate, torturi si prajituri, vinul are un loc de cinste in tot acest ritual, aproape sacru, al praznicelor hibernale. Majoritatea vinurilor sunt produse pentru a fi asociate cu preparatele culinare. Incercati sa tineti seama ca, de regula, stilul vinurilor dintr-o anumita regiune evolueaza astfel incat sa vina in completarea bucatariei din zona respectiva.
Pentru o asociere cat mai buna a vinului cu preparatele de sarbatori, este necesara o analiza a elementelor de baza ale gustului, pentru a se ajunge la un echilibru vin-mancare, asa incat nici unul dintre aceste elemente sa nu-l domine pe cealalt.
Un prim criteriu al asocierii il reprezinta "greutatea" vinului si a preparatului. Astfel, o mancare grasa din carne de porc, traditionalele sarmale sau preparatele de vanat necesita un Cabernet Sauvignon, corpolent, taninos, care sa poate face fata grasimilor in abundenta ale preparatului. Taninii din vin reactioneaza cu proteinele din mancare. Astfel, carnea rosie inmoaie efectul taninilor pe palatin.
Unele vinuri albe, complexe (Feteasca Regala) pot fi parteneri mai buni pentru preparatele mai usoare din carne decat vinurile rosii. Pentru mancarurile mai condimentate (carnati, toba), un vin din Gewurtztraminer este partenerul ideal. Preparatele afumate merg foarte bine cu vinuri maturate in baricuri de stejar.
Mancarurile delicate, usoare din carne alba sau peste trebuie sa fie insotite cu vinuri catifelate, recomandate fiind atat cele albe, cat si cele rosii.
Pentru o asociere reusita, trebuie analizata combinatia dintre gust, aciditate si tanini, impreuna cu fructuozitatea si caracteristicile aromelor din vin. De multe ori, un vin sec poate fi perceput ca acru daca este servit alaturi de un preparat dulce. Vinurile ceva mai dulci, cu o aciditate ridicata, se potrivesc cu succes alaturi de mancarurile uleioase. Greutatea vinului si a preparatului sunt similare, iar aciditatea din vin poate tine piept grasimilor din mancare.
Vinurile seci cu o aciditate ridicata (Sauvignon Blanc, Pinot Grigio) se potrivesc cu preparate mai acre (salate).
Pentru deserturi sunt ideale vinurile demidulci sau dulci, cu caracter floral si arome primare din struguri. Un Muscat Ottonel sau o Tamaioasa pot fi consumate foarte bine alaturi de desertul de la sfarsitul mesei de Revelion. Vinurile licoroase merg foarte bine cu prajiturile cu crema din unt, oua, cacao.
articol de pe www.vinul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu