11 mai 2008

ROMANIA aproape 3 ani fara Radu Anton RomanPrintre alti mari romani l-am vazut si pe Radu Anton Roman....the MASTER.....jos palaria in fata acestui imens etnograf gastronom daca il pot numi asa pt ca nu e numai un "Petrisor de la Antena 1" sau un "Gheorg de la Teo si Mircea Show"....e mult mai mult decat atat...Dumnezeu sa il ierte si sa ii ofere acolo in Rai o gradina mare, o plita si un tuci si atunci dracii vor bate la poarta Raiului implorand sa primeasca bucate mestesugite de Radu Anton Roman. Odihneasca-se in pace.

Radu Anton Roman (19 august 1948, Făgăraş - † 29 august 2005, Bucureşti) a fost un jurnalist, scriitor şi realizator TV, cunoscut mai ales pentru emisiunile pe teme culinare.

În vârstă de 57 de ani, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Între 2001 şi 2005 a realizat pentru Pro TV emisiunea cu profil culinar “Bucătăria lui Radu”, extrem de apreciată de public.

În 1991 a fost ghidul lui Jacques Yves Cousteau în Delta Dunării, în 2001 publica jurnalul "În Deltă cu Jacques-Yves Cousteau" (Editura Paideia).

Romanul "Zile de pescuit" (reeditat în 2002 de Editura Paideia), pentru care i-a fost decernat Premiul Luceafărul în 1985, a fost publicat în Franţa cu titlul "Des poissons sur le sable" (editura Noir sur Blanc). În 2004, datorită lui Radu Anton Roman şi a lucrării sale “Savoureuse Roumanie", ce include 358 de reţete culinare şi istoria lor, Franţa a fost cucerită de bucătăria românească.

În afară de aceasta, Radu Anton Roman a fost un cunoscut şi competent cronicar teatral, prezent în publicaţii ca România literară şi Luceafărul, prin anii '70-'80

Este înmormântat în cimitirul Bellu catolic.

Opere

  • Ohaba, Ţara asta, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1972 (poeme).
  • Ţările de sus ale merilor, Editura Eminescu, Bucureşti, 1974.
  • Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti, Editura Paideia, 1998.
  • În Deltă cu Jacques-Yves Cousteau, Editura Paideia, 2001.
  • Zile de pescuit, 1984?, (ed. a II-a, Editura Paideia, 2002) (roman).
  • Des poissons sur le sable, Éditions Noir sur Blanc, 2002? (traducerea în franceză a romanului Zile de pescuit).
  • Savoureuse Roumanie, 2004.

Niciun comentariu: