20 iunie 2008

Cresc accizele la tutun...IAR???

Potrivit unor surse din Ministerul Economiei şi Finanţelor, scumpirea ar putea veni odată cu creşterea accizelor la tutun, de la 41 de euro la 50 pentru tona de tutun. Tinta ar reprezenta-o suma de 70 de euro accize la tona de tutun, asa cum este in Uniunea Europeana. Daca ne aducem bine aminte, inainte de a intra in UE puteam cumpara tutun din SUA si ne era trimis prin posta, acum de cand suntem in UE, singura parte buna este aceea ca putem cumpara din europa orice cantitate de tutun fara a ne mai fi vamate coletele postale. Totusi tutunurile produse in SUA se gasesc foasrte greu in Europa. Cam ce sanse mai avem sa fumam Frog Morton, Cornell & Diehl si alte branduri comercializate doar acolo? Deja din Romania ne e greu sa cumparam chiar si W O Larsen care a ajuns la un pret care depaseste chiar si pretul unor tutunuri mult mai bune care se comercializeaza in UE. Cum e posibil dar sa gasesti in Spania Condor la 3-5 Euro/pachetul d e50 gr sau MAc Baren la 3 euro iar in Romania, cutia de Larsen sa coste aproape de 10 Euro/50gr ? Ori taxele sunt mari, ori importatorii spera sa se imbogateasca rapid pe buzunarul si pipele noastre. Daca se intreaba importatorii romani d etutun de pipa de ce nu au vanzare, nu inseamna ca nu sunt fumatori de pipa ci ca acestia isi procura tutun de afara deoarece in romania oferta este mica (4 tipuri de Mac Baren, 3 tipuri de Super Value, 2 tipuri de Amphora, 3 tipuri de Skandinavik, 3 tipuri de Captain Black, 3 tipuri de W O Larsen si Sunday's Fantasy) si preturile mari asa ca preferam sa dam banii si sa asteptam 2 saptamani pana primim tutunul prin posta.

Majorările de accize la tutun au loc în fiecare an la 1 iulie, în conformitate cu programul asumat de România odată cu adrearea la Uniunea Europeană. Potrivit calculelor făcute de Ministerul Economiei, majorarea din acest an a accizelor la produsele din tutun ar trebui să crească veniturile statului cu peste 500 de milioane de lei.

Sa le fie de bine.

2 comentarii:

Radu Ignatescu-Manea spunea...

ziua buna
diferenta intre preturile din Europa si cele din Romania cred ca apar doar din lacomia si reteaua prost organizata a comerciantilor. ma bate un gand spre un magazin online in acest domeniu, tre sa mai studiez putin si vreu sa ii dau drumu:)

Baaron spunea...

Excelent articol Stefan...cred ca cei de la JPB ar trebui sa il printeze si sa il citeasca zilnic...deja piparii bucuresteni au cam renuntat in proportie de peste 80 la suta zic eu sa isi achizitioneze tabacul de la magazinele din Bucuresti....preturile exagerate pentru tabacurile din Romania in special pentru pipa, ne-au facut sa ne indreptam privirile spre piata europeana, la momentul actual mult mai ieftina in privinta tabacului....Cred ca asa cum ziceai si tu, proprietarii tutungeriilor ar vrea sa devina milionari peste noapte si asa adevereste inca o data ca multi intreprinzatori din Romania fac un comert balcanic, sau mai degraba un fel de japca balcanica....Bineinteles, la cine tine....